A friend of mine was an actual polling agent, she says the numbers counted by polling agents differed by the time the boxes arrived at the state centre (pusat pengiraan negeri).
  • Mohd Firdaus Mat Saad Sebenarnya, masa kira di pusat pengundian di bilik mengundi tu, dah bagi satu form… dah tulis di situ berapa jumlah undi A berapa jumlah undi B, berapa undi rosak… Then form tu di terima dan ditandatangani oleh pihak SPR dan wakil parti. Maksudnya, dua dua parti menerima keputusan tersebut… Then, baru kotak tu di bawa ke pusat pengumpulan undi untuk penjumlahan. kalau tak sama, sepatutnya, keluarkan borang asal tadi.. then, komplen kat spr. sekian..
  • Eja Sarif Yup. Agreed…knpelah asyik nk cr salah org jer. My hubby pn ketua tempt mgundi. Ada procedure for every step. Jgn dgr ckp org bcoz org tu tak semestinya btul.
  • Rina Ali Amat Wakil Parti yg ade di tempat pengiraan undi patut focus klau ade yg x betul trus la report.. bkan memihak pada mana2 parti tpi knpa slepas di sahkan jumlah undi baru nak complaint.
  • Noha Yatim They should speak up n highlight the discrepancies.
  • Eja Sarif Ya. Knpe x complaint? Tu yg jd masalah. Sy pn x mrh memihak mn2 tp tuduhan2 ni x berasas sama sekli. Polling agent berhak complaint. Pasal bangla yg di bw masuk klu ikut logik nk menang undi ni melibatkn berpuluh ribu org then nk mng ada yg mng majoriti 200 org? Fikirlah berapa biji bas nk bw bangla n knpe polling agent report? Mesti dh masuk paper kt mn2 ada 100 biji bas bangla masuk. Ni setakat sorang dua yg kite x tahu btul atau tak terus di besarkan. Sy pn x fhm mentaliti org melayu. Byk dr golongan profesional tp x berfikiran waras bile berkata2..
  • Eja Sarif 100 biji bas sama dgn 400 org baru….fikir lh…
  • Mohd Firdaus Mat Saad Bab isu pengundi bangla tu… cam ni. walau pun sorang bangla yang mengundi… sy tertanya tanya… kenapa dia boleh dapat IC. walau pun seorang. how this thing can happen. Itu yang terkantoi. Yang tak kantoi. Ntah berapa orang lagi. Itu yang muka bangla. belum yang orang cina dari cina, muka macam cina. sapa nak tangkap. belum lagi orang india dari india. muka macam india. sapa nak tahan…. the issue is… this should not happen. kat internet tengok video banyak sangat bangla dapat ic boleh pi mengundi.. memang la tak sampai satu bas. tapi why this thing can happen….
  • Eja Sarif Sorry la. Benda2 camni kita tgk dr internet. Tak tahu kbnarannye bcoz it not happen dpan biji mata kite. My mom bkerja bhgian warganegara di Jpn dn proses pemberian warganegara mmg byk procedure and they can’t simply bg wargenegara pd foreigners. Sbb benda ni tak terjadi dpan mata I tak nk komen sbb nnti takut buat dosa. If ada tu kite berserah sajalh Allah maha adil dan mgetahui. Kite serahkn pada dia. Klu yg buat tu comfirm x selamat dunia akhirat. Betul tk?
  • Ummu Fathi Betul tu Mazlyn Mustapha my friend yg bertugas jg katakan yg sama..itulah sbnya unofficial result pr menang…tup2 official reslt bn mng..reslt lmbt sb dok fight benda tu la..tp bila kira semula mmg ada pertmbahan sb dah bwk masuk kotak baru..susah nk ckp susah nk cite sb kita tak kena btg idung sendiri.. Apa pun setelah melihat semua bukti video yg trtangkal tu..bg sy pr kalah dgn maruah
  • Mazlyn Mustapha Dear friends and family, before GE13 I was a ‘neutral’. I honestly didn’t believe voting either way would make any difference and kept away from all discussions ‘politically’ inclined. I was dubbed ‘sway voter’ by some friends. But the way things turned out made me angry. All I ask for is a neutral mainstream media, fair elections and transparency to know the money I pay in tax is used to help the poor and raise our standards of living. So I make a stand and already a few fb-friends have unfriended me. I wasn’t a polling agent, but I know my friend has no reason to lie.
  • Salehuddin Sulaiman truth hurts.. but it will prevail
  • M Khalis M Khalil Kat klinik saya dah berlambak org Pakistan ada I.C. datang ambil rawatan…Semua cakap lahir kat Pakistan, I.C. dapat kat Sabah, masa zaman Harris Salleh jd Ketua Menteri (Projek IC Mahathir). Contoh nama Pirdaza Khan. Jari bercalit biru, tanya undi tak? Undii…..Barisan Nasional. Ada masuk mainstream media? Takde-tapi mata kepala ni sendiri jadi saksi kisah2 di Internet tu benar…kalau takde angin masakan pokok bergoyang?
  • Azie Wahab Kalu dah complaint tak layan nak buat camner… Mazlyn kata kwn dia tu org BN, maybe dia speechless tengok penipuan trang tang tang dpn btg idung yg selama ni dia tak sangka kerajaan kesayangannya boleh buat, so jd speechless, terus tak  terkomplen. To cik eja sharif, mmg yg kat internet tu tak semua yg betul, so pandai2 la guna akal yg Allah bagi utk berpikir. Yg pasti mainstream media tu la yg menipu – buang karan je tengok. Memperbodohkan akal manusia ada la…
  • Denise Zhang Those who sighted and blocked suspicious people driving into the school through the back door at night during the blackouts with extra ballots are my friends too.
  • Helmi Sulaiman I personally do not know you but I love the fact that u brought this up.. the fact that people still remain to be blind and buy to the racial sentiments that was blown by some people in regards of the election result.. even before the election itself… The fact that we love to use ‘dunia and akhirat’ to shut people up.. to win an educational arguments.. as we are arguing now these people motives are still the same… money and power.. the few things that He promised to destroy and divide us.. for centuries..
  • Denise Zhang Don’t worry. The PR big shots all know about this.
  • Mazlyn Mustapha Denise, was looking for your no but realise i dont have it. PM me. I know who to vote for next GE, alternatively, I might sign up as a polling agent.
  • Ruqayyah Sahak anyone in power for so long tend to abuse it. no harm to change for 5 years, if they didnt perform, change back to the old goverment. this is 1st class mentality in politic, the rakyat is the boss, we will determine who is better. but to see that, we have to give them chance. but no point talking, malaysians fall far behind. if they see RM100 infront of them compare to a bag of gold 10 km ahead, they will take that RM100.
  • Dinotesaurus Rex Patutlah masa ucapan kemenangan oleh ketua BN, beberapa muka mentri2 kelihatan kelat dan pucat dalam bertepuk, agaknya baru lepas saspen dah tau dia sebenarnya dah tak popular ……..
  • Azwin Abdul Razad indeed..takut kena kerat telinga..
  • Mazlyn Mustapha With all due respect, the reason I posted this, was in case anyone like me was wondering, “Is it true? did it really happen? Is it just rumors or people making up things? How will I know? I wasn’t there”, just by accident, I came across a witness. I’m not pointing fingers at anyone. I don’t know exactly what happened. I am also far from perfect. But something DID happen. Apparently not at every centre, Shah Alam I was told was clean. The ones named were Perak and Terengganu. If there was a way to prevent it from happening in future, we must welcome and fight for that change.
  • Eja Sarif Wallahualam..hanya Allah yg mengetahui.
  • Rabiatul Adawiah Ab Manan Kejadian di selising p.putih, kelantan 1st time kira pas menang, 2nd time kira pas mng lebih byk undi…pihak bn masih tk puas hati…tiba2 black out…dah cerah kira kali ke3 terus bn menang…terserah nk percaya atau tidak…saksi nya ramai…itu satu kes…byk lg kes lain…
  • Asiah Abu Bakar sedeh baca..semuga Allah membalas perbuatan mereka2 ..
  • Rabiatul Adawiah Ab Manan adik sy mengundi di dun tokguru chempaka…ms amik no sblh dia org pakistan…tp nama melayu ic pun baru bersinar2 lg…wallahuálam…tk pernah tgk muka ore klate mcm tu…heran2..eloklah klu dr. nk jd polis agen krn klu di kelantan kbyknya org kg. yg kurg educated…yg educated jrg nk berjuang…mcmn nk tlg selesaikan masalah ini
  • Dinotesaurus Rex Lily Mily dearie sharing this with you
Advertisements